Fråga 2020/21:896 Tribunal för att lagföra personer med koppling till terrorgruppen IS

av Hans Wallmark (M)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Måndagen den 3 juni 2019 bjöd inrikesminister Mikael Damberg in till en internationell sammankomst i Stockholm. Då deltog tjänstemän från bland annat Sverige, Tyskland, Frankrike, Storbritannien och Nederländerna i ett expertmöte för att diskutera möjligheten att inrätta en tribunal eller annan rättslig mekanism för att lagföra personer som har stridit för terrorgruppen IS på plats i Syrien och Irak.

Särskilt viktig är en sådan lösning för ett land som Sverige, som har få lagar som gör det möjligt att döma och straffa personer för stöd eller delaktighet i de avskyvärdheter som IS utfört och som skett i det så kallade kalifatet. Ungefär 18 månader senare borde det ju gå att presentera de slutsatser och förberedelser som vidtagits från statsrådet Mikael Dambergs sida med hjälp av de experter som han tidigare samlat i Stockholm.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Kan statsrådet redovisa hur långt planerna kommit på en tribunal eller annan rättslig mekanism för att lagföra personer som varit kopplade till terrorgruppen IS i enlighet med det initiativ som togs för ett expertmöte i Stockholm juni 2019?