Fråga 2020/21:895 Hederskultur

av Ann-Sofie Alm (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Ett enda barn som i Sverige som utsätts för hedersrelaterat våld och förtryck är ett barn för mycket. Det måste råda nolltolerans mot brott i form av hederskultur och dess våld och förtryck.

Tyvärr är det alltför många flickor som vittnar om att de utsätts för brott, att de inte får vara med på alla lektioner i skolan, att de inte får välja sina vänner eller fritidsaktiviteter och att de måste gå direkt hem efter skolan och sedan inte får röra sig fritt.

Dessa flickor får inte heller välja sin partner eller ens när de är vuxna nog för att gifta sig. Deras sexualitet är hela familjens angelägenhet, och flickan är helt utlämnad till det öde de bestämmer. Att tvinga någon att gifta sig mot sin vilja är inte bara omänskligt, det är ett grovt brott.

Det är också många pojkar som lever under hederskulturens tvång, som tvingas bevaka sina systrar, varje dag, varje timme, därför att familjens heder hänger på det.

Inget barn i Sverige ska behöva reduceras till ett sexualiserat objekt, ingen människa ska behöva leva i hederskulturens tvång. Om lagar och förordningar måste ändras för att det ska bli möjligt, låt så ske.

För att veta hur stort och omfattande problemet är måste man dock veta hur många barn som lever under sådana förhållanden. Den vetskapen finns inte i dag, och för varje dag som går utan att vi vet misshandlas, förtrycks, könsstympas, misshandlas, våndas och mördas människor i hederns namn.

Därför blir min fråga till justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Vad avser ministern att göra för att kartlägga hur många barn som lever i hederskultur och riskerar att utsättas för brott i form av förtryck och våld?