Fråga 2020/21:893 Raoul Wallenberg och fånge nummer 7

av Mikael Oscarsson (KD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

I mars 2018 begärde Marie Dupuy och Louise von Dardel, tillsammans med deras mamma Matilda von Dardel, samt forskarna Susanne Berger och Vadim Birstein, att Utrikesdepartementets arkiv skulle offentliggöra sina handlingar om Raoul Wallenbergs öde. I denna begäran ställdes ett antal specifika frågor.

Efter att jag tagit initiativ till en interpellationsdebatt, samt lämnat in en motion som kräver öppenhet i UD-arkivet kring Raoul Wallenberg-ärendet, beslutade regeringen i augusti förra året att på en veckas varsel öppna arkiven så att 40 000 handlingar från 1970 fram till 2018 utlämnades.

Efter UD-arkivets öppnande har regeringen på uppdrag av Raoul Wallenbergs familj ställt en rad nya frågor till de ryska myndigheterna om specifika dokument och fakta. Frågorna som presenterades för UD:s tjänstemän i slutet av september var specificerade med datum, arkiv och vilka personer som förhörde, rapporterade respektive instruerade.

Ett första brev från UD överlämnades den 31 oktober i fjol till ryska myndigheter. Brevet följdes upp den 11 november av ambassadör Malena Mård, som till det ryska utrikesministeriet underströk vikten av denna begäran. Utrikesministern tog därefter upp frågan med sin ryske kollega Lavrov i februari 2020. Lavrov lovade att vara behjälplig med att låta svenska forskare få tillgång till alla dokument som inte har kommit fram.

Sedan dess har forskare – efter en inbjudan till familjen att besöka ryska arkiv – följt upp två gånger. De gjorde detta först genom att be UD lämna en påminnelse, vilket gjordes i juli genom ambassadör Mård. Därefter har forskare skrivit separata brev till varje arkivchef, tackat dem för deras inbjudan och redogjort i detalj för vilka frågor de ville diskutera med dem. Den svenska ambassaden vidarebefordrade dessa brev i början av september i år.

I den begäran som Sveriges ambassad vidarebefordrade från Wallenbergs anhöriga till Ryssland i oktober 2019 efterfrågas en rad specificerade uppgifter, bland annat dokument rörande fånge nummer 7.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Har ministern och UD fått någon respons på dessa förfrågningar?