Fråga 2020/21:891 Utbetalning av lån till paketresebranschen

av Angelica Lundberg (SD)

till Statsrådet Lena Micko (S)

 

Regeringen har nu äntligen satt igång arbetet med ett förslag om statligt lån till arrangörer av paketresor. Problem kvarstår dock, och fortfarande finns inga åtgärder för resenärer utanför gällande resegarantilag om paketresor.

Syftet med regeringens nya förslag om lån till paketresearrangörer är att arrangörerna ska kunna betala tillbaka återstående skulder till resenärer. Detta har varit ett problematiskt område ända sedan coronapandemins inledningsskede tidigt i våras. Många konsumenter har inte återfått de pengar de har rätt till för redan betalda resor på grund av att resebranschen drabbades hårt av coronapandemins effekter med inställda resor och uteblivna inkomster som följd.

 Sverigedemokraterna har under lång tid verkat för förslag och ageranden, för att lösa en problematisk situation för konsumenter och för resebranschen. Detta har gjorts genom utskottsinitiativ och förslag om inrättande av fond.

Nu, efter snart nio månader, kommer regeringen äntligen med ett förslag som är aktuellt på remiss till den 11 december.

Avsikten är dock att lånen kommer att kunna betalas ut först under våren, vilket självklart är mycket problematiskt då det redan gått lång tid sedan resestoppet infördes och då behoven är akuta.

Det finns också företag som på grund av regeringens långsamma agerande tvingats ta andra typer av lån till sämre villkor än det som regeringen nu avser att erbjuda. Dessa företag riskerar att diskrimineras med regeringens nya förslag.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet Lena Micko:

 

Kommer statsrådet att agera för att lånen ska kunna betalas ut rättvist och omgående?