Fråga 2020/21:888 Likvärdig betygsättning

av Mikael Damsgaard (M)

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

Att betygssättningen mellan olika skolor och huvudmän är likvärdig är viktigt av en mängd skäl. Betygen förväntas beskriva hur mycket svenska elever lär sig i skolan och ge en tydlig återkoppling till elever och föräldrar. Slutbetygen används dessutom som grund för urval till olika utbildningar varför likvärdigheten också är en fråga om rättvisa. Blir bristerna i likvärdighet för stora riskerar det skolväsendets och betygsystemets legitimitet.

Trots att lärarna sedan 2018 särskilt ska beakta provresultatet från nationella prov i samband med betygssättning är skillnaderna fortfarande stora mellan skolor och kommuner avseende hur väl betyg och provresultat överensstämmer.

I 28 av landets kommuner fick exempelvis mer än 50 procent av eleverna hos den kommunala huvudmannen bättre slutbetyg i matematik i årskurs nio än deras provbetyg från det nationella provet.

Ibland förekommer argumentet att betygsinflationen drivs av ökad konkurrens mellan skolor och huvudmän. I flertalet av dessa kommuner är konkurrensen från fristående skolor liten och kan inte förklara varför matematikbetygen i dessa kommuner tycks vara helt frikopplade från de nationella proven. Trots att överenstämmelsen mellan slutbetyg och nationella prov är bättre i ämnena svenska och engelska än i matematik är skillnaderna mellan kommuner likväl mycket stor även i dessa ämnen.

Med anledning av detta vill jag fråga utbildningsminister Anna Ekström:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att säkerställa en mer likvärdig betygssättning?