Fråga 2020/21:887 Ishockey-VM i Belarus

av Markus Wiechel (SD)

till Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

 

Kulturminister Amanda Lind (MP) har uttalat sig om den alltmer aktuella frågan om var ishockey-VM ska hållas, mot bakgrund av det våld och den tortyr som diktaturen i Belarus har riktat mot sitt folk. Trots att ministern, enligt TT, menar att idrotten har ett betydande ansvar att inte legitimera förtryckande och odemokratiska regimer vill hon inte ta ställning i frågan som ju har en enorm betydelse för demokratiaktivisterna.

I hela Europa har vi glädjande nog fått se många kräva att mästerskapet flyttas, då det är fullkomligt olämpligt att legitimera den förtryckande diktaturen. Ett av de länder som protesterat mot att det hålls i Belarus är medarrangören Lettland.

Det är en sak att som politiker inte lägga sig i hur det internationella ishockeyförbundet väljer att arrangera sina arrangemang, men en helt annan att svika de demokratikämpar i landet som är villiga att offra precis allt för en frihet som vi i Sverige tar för given.

Mot bakgrund av idrottens roll som brobyggande, och mot bakgrund av regeringens påstådda demokratioffensiv, kunde man förvänta sig ett tydligare engagemang i denna fråga.

Av denna anledningen vill jag fråga kultur- och demokratiminister Amanda Lind:

 

Varför kan inte ministern ta ställning i frågan rörande ishockey-VM i Belarus, och på vilket sätt menar hon att denna neutralitetsprincip rimmar med regeringens utrikesdeklaration där man särskilt betonar ambitionen att föra en så kallad demokratioffensiv?