Fråga 2020/21:883 Statlig vägledning inom barnrätten

av Mikael Eskilandersson (SD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Det framgår av rapportering från Bris nyligen att fyra av tio kommuner saknar en barnrättsstrategi. En sådan strategi är avsedd att fungera som upprätthållare av barns rättigheter. Flera kommuner uppger att ambitionen finns men att statlig vägledning saknas.

Familjerätten gäller familj, föräldrar och barn. Barnrätten väger tungt, och den är nu även i stort fokus, detta bland annat genom den nyligen presenterade utredningen som undersökt barnkonventionens överrensstämmelse med svensk rätt, mot bakgrund av regeringens inkorporering av konventionen i svensk lag. Aktuell utredning visar att det brister i praktisk tillämpning och att metodstöd eftersöks hos myndigheterna.

Den 1 december hölls en konferens, ”Tillsammans för barnens bästa”, vilken arrangerades av Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd, MFoF. På konferensen framgick att det varierar stort mellan landets olika kommuner hur man arbetar med barnrätten i Sverige och vilka resurser och stöd som finns på olika platser. Detta innebär ojämlikhet – alla barn i Sverige får inte samma rätt. 

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Anser ministern att det finns behov av statlig vägledning för hur barnrätten ska praktiseras?