Fråga 2020/21:882 Likvärdig värdering av arbetstillfällen

av Ann-Sofie Alm (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Coronakrisen drabbar företag och företagare olika.

Vissa bygder kan ha ett företag med femhundra anställda, medan andra bygder har femhundra företag med en person som resultatet ska räcka till. Det är också väldigt stor skillnad på hur intäkterna kommer in till företaget.

Vissa företagare har en avancerad vara eller tjänst de säljer per år med världsmarknaden som bas, medan andra företagare ska sälja tiotusen varor och tjänster på en begränsad tidsperiod och till kunder som fysiskt måste vara på plats. I vissa områden i Sverige har företagandet nästan rullat på som vanligt, och i andra områden slog det en tvärnit när corona slog till och kunderna uteblev. Hur hårt coronakrisen slagit beror på många faktorer, men en sak har de alla gemensamt, och det är att alla arbetstillfällen är lika viktiga. Men där arbetstillfällena från början är få eller på annat sätt lättflyktiga blir man extra sårbar. Därför blir det märkligt och svårt att förklara varför regeringen värderar arbetstillfällen och inkomster som bidrar till allmän finansierad välfärd olika.

Olika stödåtgärder har drivits fram under de snart tio månader som gått sedan coronapandemin nådde och på många sätt lamslog vårt land. De har varit till stor hjälp och räddat många arbetstillfällen, och nu arbetas det med underlag för omställningsstödet för perioden maj, juni och juli.

I Dalsland och norra Bohuslän, där områdena kring den norska gränsen är särskilt hårt drabbade av myndigheters och politiskt beslutade restriktioner, lever man till stora delar av sommarturismen. Det är under sommarmånaderna som nedgången varit som störst. Det är därför mycket anmärkningsvärt att man under just de månaderna, juni och juli, har ett avsevärt lägre maxbelopp om 8 miljoner som beloppsgräns på omställningsstödet.

Varför värderas arbetstillfällen så olika av regeringen? Turism – restauranger, upplevelseindustri och gränshandel – ska inte ha de mest restriktiva beloppsgränserna.

Min fråga till finansminister Magdalena Andersson är därför:

 

Vad avser ministern att vidta för åtgärder för att göra de mest restriktiva beloppsgränserna i omställningsstödet mer rättvisa, säsongsanpassade och förutsägbara?