Fråga 2020/21:880 Dispens för taxameter

av Maria Malmer Stenergard (M)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Den 14 september i år remitterade regeringen en promemoria med förslaget om en ändring av taxitrafikförordningen som innebar att taxameterdispensen skulle kunna förlängas till den 1 januari 2022.

Den nuvarande dispensen är tänkt att upphöra den 31 januari 2021, det vill säga senast detta datum måste alla bilar som kör taxitrafik ha en taxameter installerad. Ändringen i taxitrafikförordningen var alltså tänkt som en tillfällig förlängning av taxameterdispensen.

I promemorian resonerar regeringen klokt; coronakrisen har, som en av många konsekvenser på samhällsnivå, förändrat vårt resande, och taxibranschen är en av alla branscher som drabbats hårt. ”Efterfrågan på taxitrafiktjänster har minskat påtagligt”, som regeringen skriver i promemorian. Som motivering till att taxameterdispensen bör förlängas skriver man vidare: ”Bedömningen är att åtgärden gör det möjligt för flera taxiföretag att fortsätta sin verksamhet än om åtgärden inte skulle vidtas.”

Det är ett argument som fortfarande är giltigt. I skrivande stund befinner sig Sverige i coronapandemins andra våg, och efterfrågan på taxiresor är fortfarande liten.

Regeringen har nu valt att backa från sitt förslag om förlängd taxameterdispens. Det innebär att taxiägare, såväl stora som små, behöver göra kostsamma installationer och investeringar i en tid med sviktande kundunderlag och minskade intäkter. Kostnaden för en taxameter uppgår inklusive installation till cirka 30 000 kronor. Utöver de rent ekonomiska konsekvenserna är tiden för att klara lagens bokstav kort, vilket kan innebära att taxibilar utan taxameter riskerar att inte kunna användas. Regeringens beslut är djupt olyckligt.

Kristianstadsföretaget Telepass AB är Skånetrafikens största transportör på serviceresor. Företaget har 300 bilar som nu måste förses med taxameter. Det är i praktiken en omöjlig och orimlig uppgift på så kort tid.

Min fråga till infrastrukturminister Tomas Eneroth är:

 

Avser ministern att ta initiativ för att ompröva regeringens beslut, och om så inte är fallet, hur kan ministern motivera det givet pandemins framfart och den korta tiden?