Fråga 2020/21:878 Taxonomin

av Elisabeth Svantesson (M)

till Statsrådet Per Bolund (MP)

 

Oroande uppgifter om EU:s så kallade taxonomiförordning, av vilken det framgår vilka investeringar som anses vara hållbara ur ett klimatperspektiv, har i dagarna framkommit. Såväl vattenkraften som delar av bioenergin ser ut att hamna utanför taxonomin och inkluderas därmed inte i EU:s definition av hållbara verksamheter. Av dessa exempel utgör enbart vattenkraften cirka 40 procent av den totala energiproduktionen i Sverige.

Det som nu håller på att hända är ytterst allvarligt eftersom förslaget innebär att stora delar av svensk energiförsörjning inte längre ska klassas som hållbara energikällor.

Regeringen har uppenbarligen misslyckats med att värna svenska intressen i det arbete som nu pågått under ett år. Om inget förändras i förslaget blir konsekvensen dyrare el i Sverige – vilket påverkar konsumenter men också svensk industri och svenska jobb i en redan svår tid.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Per Bolund:

 

Vilka åtgärder ämnar statsrådet vidta för att säkerställa att svenska energikällor, exempelvis vattenkraften, fortsatt ska klassas som hållbara?