Fråga 2020/21:876 Hållbarhetsstyrning inom bolagsrätten

av Mikael Eskilandersson (SD)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Den 12 november 2020 presenterades EU-kommissionens arbetsprogram 2021 i civilutskottet, och utskottet hade möjlighet att göra ett yttrande till utrikesutskottet om programmet. Där ingår förslag om direktiv om en jämnare könsfördelning bland icke verkställande styrelseledamöter i börsnoterade företag. Detta menade varken utskottet i sin helhet eller Sverigedemokraterna borde prioriteras.

I programmet ingår även förslag om direktiv om hållbar bolagsstyrning, något som Sverigedemokraterna inlämnade avvikande mening om. Det är riskabelt med ytterligare reglering på EU-nivå när det gäller hållbarhetsarbete i svenska företag. Dessa bör själva avgöra hur hållbarhetsfrågor ska hanteras i den egna verksamheten.

Synen på bolagsstyrning där EU-kommissionen vill att medlemmarna ska ändra i bolagsrätten för ökad hållbar styrning av bolag kritiseras av Svenskt Näringsliv och av svenska investerare. Man menar att det finns risk för att europeiska företag får mindre tillgång till riskkapital och att företagens incitament till att genomföra hållbara investeringar kommer att undermineras. Kritik riktas även mot den utredning EU-kommissionen lutat sig mot gällande förslaget om hållbarhetsstyrning, som man menar är undermålig. 

Mot bakgrund av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Vad anser ministern och regeringen om EU-kommissionens förslag om hållbarhetsstyrning inom bolagsrätten, sett i ljuset av den nu framkomna kritiken från svenska investerare?