Fråga 2020/21:872 Sveriges stöd till demokratiaktivisterna i Hongkong

av Boriana Åberg (M)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

I onsdags dömdes de unga demokratiaktivisterna Joshua Wong, Agnes Chou och Ivan Lam till fängelsestraff för att under sommaren 2019 ha organiserat en demonstration utanför Hongkongs polishögkvarter.

De tre anhölls redan när rättegången startade. Joshua Wong placerades i en isoleringscell där belysningen ständigt var påslagen, vilket hindrade honom från att sova. Han tvingades också genomgå en röntgenundersökning för att det skulle säkerställas att han inte gömde ”främmande objekt” i sin mage.

Dessa repressalier vittnar än en gång om Kinas brist på respekt för mänskliga rättigheter.

Under de senaste 18 månaderna har 10 000 människor i Hongkong gripits, och många ledande oppositionella står inför olika rättsprocesser. Den nationella säkerhetslag som infördes av den kinesiska kommunistregimen gör det möjligt att döma människor som fredligt kämpar för demokrati till livslånga straff under förevändningen att de bedriver omstörtande verksamhet, separatism och terrorism.

Jag vill med anledning av ovanstående fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att uttrycka Sveriges stöd för Hongkongs demokratiaktivister och oppositionella?