Fråga 2020/21:867 En bättre fungerande smittspårning

av Johan Hultberg (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Sverige har betydande problem med smittspårning vid covid-19. Sveriges Radio rapporterade den 3 december att 18 av Sveriges 21 regioner uppger att smittspårningen ibland dröjer för länge. Orsakerna till problemen är flera, men det handlar bland annat om en otillräcklig testningskapacitet. Det är bekymmersamt att regeringen inte gjort mer för att säkra en tillräcklig nationell testningskapacitet och en bättre fungerade smittspårning.

Som vi moderater har lyft sedan pandemins början behöver Sverige en nationell sammanhållen strategi för testning, smittspårning och isolering. De nationella vägledningar för testning, smittspårning och isolering som i dag finns på plats är otillräckliga. Ett samlat grepp och ett ökat nationellt ansvarstagande behövs. Vad som också behövs är att Sverige lär av andra länder och tar till sig av råd och rekommendationer från tunga organisationer såsom WHO, OECD och EU. EU-kommissionen har gett medlemsländerna ett antal konkreta rekommendationer om vad respektive medlemsland bör vidta för åtgärder för att hejda den andra våg av smittspridning som Sverige och Europa i stort just nu upplever. Kommissionen rekommenderar bland annat varje land att utveckla och använda applikationer som verktyg för att bryta smittkedjor. Detta är också något som vi moderater har krävt.

Långsam och bristfällig smittspårning är mycket allvarligt, då det leder till ökad smittspridning. Jag vill därför fråga socialminister Lena Hallengren: 

 

Är ministern nu beredd att agera för att också Sverige ska få på plats smittspårningsapplikationer, eller vilka andra åtgärder avser ministern att vidta för att förbättra smittspårningen vid covid-19?