Fråga 2020/21:862 Uppdraget om flytt av varg

av Åsa Coenraads (M)

till Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP)

 

Länsstyrelserna i Västmanland, Dalarna, Stockholm, Södermanland, Uppsala, Örebro, Östergötland och Västra Götaland har fått ett regeringsuppdrag att i samråd med Naturvårdsverket redovisa områden där utsättning av genetiskt viktiga vargar kan ske utifrån de regionala förutsättningarna. Redovisningen ska ske senast den 29 april 2021.

Syftet är att säkerställa gynnsam bevarandestatus för den svenska vargstammen.

I proposition 2008/09:210 En ny rovdjurspolitik fastslås att det ska finnas en stark och livskraftig vargstam över hela Sverige med undantag för renbetesområde och Gotland.

Vargen finns i dag inte i hela Sverige men det finns en väldigt stor koncentration i Mellansverige. Allt pekar på att nuvarande regeringsuppdrag kommer att leda till en ännu större population av varg i Mellansverige om nya vargar ska flyttas dit och genetiskt viktiga vargar och nya revir kommer att bli undantagna från licensjakt.

I regeringsuppdraget står även att beslut om flytt av varg behöver förankras i berörda län och i viltförvaltningsdelegationerna. Tyvärr visar historien sedan viltförvaltningarnas tillkommande att förankringen av beslut inte tas hänsyn till av Naturvårdsverket.

Med anledning av detta vill jag fråga miljö- och klimatminister Isabella Lövin:

 

Avser ministern att vidta åtgärder för att stärka det lokala inflytandet om inflyttning av varg i berörda län?