Fråga 2020/21:860 Ett förbud mot bensinbilar

av Eric Palmqvist (SD)

till Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP)

 

Håkan Samuelsson, vd för Volvo Cars, har nyligen sagt att ett förbud mot bensin- och dieselbilar vore en bättre lösning än olika former av subventioner för att få bilister att gå över till elbilar. Uttalandet välkomnas av finansmarknadsminister Per Bolund. Från 2030 kommer det inte att vara tillåtet att sälja nya bensin- och dieseldrivna bilar i Sverige. Frågan är om Sverige kan gå före EU och förbjuda försäljning av fossildrivna bilar. Den utredning om förbudet mot att sälja nya bensin- och dieselbilar från och med 2030 som ska presenteras den 1 februari ska bland annat titta på den frågan.

Bilen är oumbärlig för många enskilda och för familjer som kämpar med att få ihop livspusslet. De allra flesta svenskar bor inte i Stockholm och kan inte cykla till jobbet eller skolan. Ännu mindre kan de skjutsa barnen på pakethållaren till fritidsaktiviteter. Jag anser att det är orealistiskt att ha ett förbud på plats så tidigt som aviserats från regeringen, och ett tidigarelagt förbud kan komma att bli mycket kostsamt för de som måste ha bil, vilket ofta är personer som bor på mindre orter och på landsbygden.

Med anledning av detta vill jag fråga miljö- och klimatminister Isabella Lövin:

 

Har statsrådet Per Bolunds uttalande stöd inom regeringen och avser regeringen att vidta åtgärder för att minimera de negativa ekonomiska konsekvenser ett eventuellt tidigareläggande av bensinbilsförbud skulle medföra för landets konsumenter?