Fråga 2020/21:859 Personalförsörjning på vård- och omsorgsboenden

av Marléne Lund Kopparklint (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Redan i mitten av juni 2019 ställde jag frågor till statsrådet i en interpellationsdebatt om Sveriges vaccinationsstrategier och beredskap för potentiella smittor. Statsrådet uttryckte att Sveriges beredskap var god och att det inte fanns något att anmärka på. Det visade sig dock vara fullständigt fel med tanke på de brister som Sverige visat sig ha under covid-19-pandemin, där flera tusen människor dött till följd av smittan. Och dessutom fortsätter att dö och smittas på grund av den snabba smittspridning som regeringen ytterst har ansvar för. Man vidtog inte tillräckliga åtgärder utan släppte snarare på restriktionerna i en tid då smittspridningsläget var som värst.

I en artikel i DN den 1 december hävdar statsministern att landets regioner bär ansvaret för att gamla människor på äldreboenden inte har fått den vård de har rätt till under pågående pandemi och att det inte råder någon tvekan om att så är fallet.

I den svåra tid vi befinner oss i behöver Sverige en stark ledning som är tydlig, ansvarsfull och handlingskraftig. Då är det inte klädsamt att regeringen skyller ifrån sig och letar efter syndabockar som exempelvis läkare, läkarbolag och annan vård- och omsorgspersonal som, dygnet runt sedan pandemin bröt ut kämpat för att rädda liv.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Hur ämnar ministern verka för att säkerställa att vård- och omsorgspersonal ute i landets kommuner stannar kvar i sina yrken efter alla påfrestningar som pandemin medfört?