Fråga 2020/21:856 Åtgärder mot vapenstölder

av Alexandra Anstrell (M)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Under 2019 skedde ett antal vapenstölder från Regeringskansliet. Ett av vapnen från stölden på Regeringskansliet har precis återfunnits. Det hittades vid en husrannsakan efter ett inbrott. Den som hade vapnet var en 15-årig pojke som var på rymmen från ett HVB-hem. Han står nu åtalad för att på uppmaning av gängmedlemmar ha försökt mörda en ung man som ett led i ett pågående knarkkriget.

Ett av vapnen från Regeringskansliet förekom i en bedrägeriutredning, och en ung kriminell man har efter att ha skickat bilder på det till en annan man åtalats för att ha innehaft vapnet. Men den pistolen återfanns aldrig.

Tillgången till illegala vapen, vapendelar och explosiva varor vållar problem i Sverige. I flera fall har dessa vapen smugglats in i landet, andra har man fått tag på närmare än så. På regeringens hemsida kan vi läsa att man under mandatperioden har skärpt straffen för bland annat grovt vapenbrott och grovt brott mot tillståndsplikten för explosiva varor. Ändå har vapenstölderna skett så sent som 2019 på Regeringskansliet, och att ifrågasätta ordning och ansvar för vapnen på Regeringskansliet känns därför relevant.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Avser statsrådet att vidta några åtgärder för att säkra upp att dessa stölder inte ska kunna ske på Regeringskansliet?