Fråga 2020/21:853 Miljötillståndsprocesserna

av Lars Hjälmered (M)

till Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP)

 

Förra veckan presenterade företaget LKAB planer på att de närmaste 20 åren investera 400 miljarder för att kunna producera fossilfritt järn. Det skulle vara den största industriinvesteringen i modern tid. Projektet skulle dessutom ha mycket stor betydelse för om Sverige och världen i övrigt kan nå klimatmålen.

Oroande nog hotas hela LKAB:s projekt av att miljötillståndsprocessen kan ta upp till tio år. Långsamma och dyra processer med en oklar utgång påverkat alltså inte bara det sökande företaget LKAB utan även svensk ekonomi i stort och om vårt land kommer att nå övergripande mål om klimat, sysselsättning etcetera.

Anmärkningsvärt är att LKAB:s problem med miljötillståndsprocesser inte är unikt för dem. Tvärtom är långa, dyra processer snarare regel än undantag. Ett exempel på det är att det berömda Hybritprojektet, ”stål utan kol”, kan stoppas eller skjutas fler år framåt för att det tar för lång tid att få nödvändiga tillstånd för elnät med mera.

Några initiativ från regeringen för att lösa de problem som LKAB, Hybrit med flera möter med miljötillståndsprocesser finns inte.

Med anledning av detta vill jag fråga miljö- och klimatminister Isabella Lövin:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta med anledning av att de långa, dyra svenska miljötillståndsprocesserna äventyrar stora industriprojekt som LKAB:s projekt och Hybritprojektet?