Fråga 2020/21:851 Matchfixningsrådets befogenheter

av Angelika Bengtsson (SD)

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Matchfixning är en fråga som blivit högaktuell, inte minst med tanke på den utredning som socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi presenterade i veckan. Den oro som många känner när man antingen arbetar med frågan eller på annat vis är berörd av den behöver åtgärdas snarast.

En ny utredning har därför presenterats, som får i uppdrag att se över vilka åtgärder som bör genomföras för att stänga ute illegalt spel. Utredningen ska även se över vilka myndigheter som ska samarbeta för att tillsammans motverka matchfixning. Det sistnämnda förslaget kan te sig märkligt med tanke på att matchfixningsrådet redan ska ha det uppdraget.

Rådet sattes ihop för ungefär ett år sedan, men många anser att arbetet har stagnerat och till och med backat i stället för att ligga i framkant för att motverka organiserad brottslighet. Detta är under all kritik.

I nya utredningsdirektiven står följande: ”Utredaren ska därför vid behov föreslå åtgärder för att undanröja eventuella hinder för en ändamålsenlig informationsdelning mellan samtliga berörda aktörer. I uppdraget ingår även att se över Spelinspektionens och Matchfixningsrådets uppdrag i arbetet mot matchfixning.”

 Min fråga till statsrådet Ardalan Shekarabi är:

 

Anser statsrådet att matchfixningsrådet i dag inte har befogenheter att samarbeta mellan berörda myndigheter för att exempelvis utbyta information i arbetet mot matchfixning?