Fråga 2020/21:850 Digitaliseringens betydelse efter pandemin

av Lotta Olsson (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Regeringen anger i sin digitaliseringsstrategi som publicerades i maj 2020 att ”visionen är ett hållbart digitaliserat Sverige”. Vidare anger man att det övergripande målet är att Sverige ska vara bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter.

Ett av de fem delmålen för detta är att alla ska ha tillgång till infrastruktur för bredband. Här har Sverige kommit långt i våra storstäder, där de flesta nu har tillgång till bredband. Dilemmat är att stora delar av övriga Sverige ännu inte har bredband. Regeringen har i budget 2021 anslagit 1,4 miljarder för de delar av landet som inte kommer att kunna anslutas på kommersiella grunder.

Satsningar på detta område är strategiskt viktiga satsningar och en bra konkurrensfördel för ett land som Sverige. I samband med coronapandemin, som drabbade Sverige och världen våren 2020, har vi alla utvecklat vårt arbetssätt digitalt. Det är en utveckling som kommit mycket snabbare och blivit mycket mer omfattande än vi någonsin kunde tro innan pandemin, vilket därmed också borde kunna föranleda förändringar i den ursprungliga strategin.

Min fråga till statsrådet Anders Ygeman lyder:

 

Avser statsrådet att förändra eller tidigarelägga något i digitaliseringsstrategin utifrån denna snabba utveckling?