Fråga 2020/21:848 Försenade företagsstöd

av Lars Hjälmered (M)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Många företag och företagare har drabbats hårt av coronapandemin och politiska, restriktiva åtgärder. Riksdagen har fattat återkommande beslut om olika stöd riktade till såväl medarbetare som företag och företagare.

Det är ett omvittnat problem att regeringen varit sen och krånglig när det gäller företagsstöden. Exempelvis måste ett företag tappa 30, 40 eller 50 procent av sin omsättning för att få stöd, men omsättningstappet skiljer sig åt mellan olika månader. Vidare tyder allt på att ett drabbat företag kan ansöka om stöd för augusti 2020 månad först i februari 2021 och att pengar kan komma till ett företag någon gång i mars eller april 2021. Ett hårt drabbat företag kan alltså behöva vänta i ett halvår på att få hjälp. Inte sällan är det företag som knaprat av eller använt hela sin tidigare buffert för att under våren och sommaren hantera coronakrisen. Risken är att alltså överhängande att företagare ger upp och att företag gå i konkurs på grund av regeringens senfärdighet.

Med anledning av detta vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att företag inte ska gå i konkurs i väntan på att regeringen klarar ut detaljer i olika företagsstöd?