Fråga 2020/21:847 Vaccinering av covid-19 i Sverige

av Marléne Lund Kopparklint (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Hela världen har väntat på vaccin efter att pandemin bröt ut i mars. Efter åtta månader har det äntligen, rekordsnabbt, kommit. Det är något som de allra flesta har sett fram emot. Vaccinet ska skydda, rädda liv och bryta isoleringen så att livet för människor och företag sakteligen kan återgå till mer frihet, närhet och samvaro. I TV4:s Nyheterna den 2 december rapporterades att Storbritannien kommer att börja vaccinera sin befolkning redan nästa vecka.

Vi har fått rapporter från flera länder, till exempel Tyskland, Storbritannien och USA, som meddelar att de har planerat för att snabbt vaccinera många i sin befolkning innan årsskiftet. Man har snabbt skrivit avtal och tidigt gjort planer för att snabbt vaccinera sitt folk. Man har bokat arenor och tagit in försvaret till hjälp med mera, allt för att vaccineringen ska gå så snabbt som möjligt för att motverka vår tids värsta fiende.

I Sverige har regeringen och Folkhälsomyndigheten meddelat att Sverige kommer att börja vaccinera flera veckor efter flera andra länder. Att vi efter årsskiftet kommer att börja med att vaccinera riskgrupper och göra det successivt under våren. Vi talar då om riskgrupper, inte hela svenska befolkningen.

Sveriges strategi att vaccinera hela sin befolkning handlar alltså om flera veckor och månader efter flera andra länder som det verkar just nu, vilket ger skäl till ifrågasättande. Detta i synnerhet när man ser allt lidande pandemin för med sig. Att Sverige halkar efter med att vaccinera sin befolkning drabbar oss inte bara ekonomiskt utan det blir också ett förlängt mänskligt lidande. Detta är fullständigt oacceptabelt.

Med hänvisning till ovan vill jag ställa följande fråga till socialminister Lena Hallengren:

 

Hur ämnar ministern verka för att svenska folket ska få vaccinera sig så snabbt som möjligt, som exempelvis i Storbritannien och Tyskland?