Fråga 2020/21:845 De höga dödstalen på äldreboenden

av Per Ramhorn (SD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

 I en intervju i Dagens Nyheter den 1 december hävdade statsminister Stefan Löfven att det inte är regeringens fel att vården brast så allvarligt ute på landets äldreboenden i våras; detta eftersom sjukvården är regionernas ansvar. Det var också regionerna som kritiserades hårt av Inspektionen för vård och omsorg, IVO, i fråga om de allvarliga brister i äldrevården som framkommit under pandemin.

Regeringen hade redan i våras möjlighet att anpassa regler i syfte att förhindra smittspridning mellan sköra äldre. Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, bad bland annat om förändringar i lagen för att möjliggöra att personal på äldreboendena fick mandat att skilja personer som insjuknat i covid-19 i syfte att motverka smittspridning, även med tvång om det var nödvändigt. Detta har regeringen valt att avstå ifrån.

Det faktum att regionerna i Sverige brister i sin omsorg om och sjukvård för de äldre grundar sig i ett systemfel. Problematiken kan härledas till ädelreformen som genomfördes 1992. Då fick kommunerna fullt ansvar för äldreomsorgen, och regionerna behöll läkarmonopolet men skulle bistå kommunerna vid behov. Resultatet blev att äldreboendena nästan enbart inriktade sig på omsorg, vilket i sin tur har drabbat den medicinska kompetensen inom äldreomsorgen.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Avser regeringen att se över aktuella systemfel i äldrevården och verka för att säkerställa en fullgod tillgänglighet till en professionell medicinsk vård inom äldreomsorgen?