Fråga 2020/21:844 Regionala vaccinationsplaner för vaccinering mot covid-19

av Clara Aranda (SD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

I Sverige finns en förhoppning om att vaccinering mot covid-19 kan påbörjas under januari månad. Dock kvarstår stora oklarheter vad gäller utförande och logistik. I nuläget saknas det regionala vaccinationsplaner för covid-19 i alla regioner förutom Region Skåne, enligt uppgifter från Sveriges Television.

Logistiken inför en massvaccinering måste planeras väl. En av de stora utmaningarna har visat sig vara förvaringen av vacciner, då de måste förvaras i omkring 70 minusgrader. Socialdepartementet menar att nedkylningen kommer att innebära ”logistiska utmaningar” men utelämnar vidare detaljer. Inte heller Folkhälsomyndigheten har angett hur distributionen av vacciner planeras att genomföras.

En massvaccinering av den svenska befolkningen beräknas ske först efter sommaren. Det handlar om 15 miljoner doser som ska distribueras för att vaccinera 7,5 miljoner människor. Det kommer därmed att krävas en genomgående planering för hur vaccinet ska hanteras i regionerna.  För att massvaccineringen ska kunna genomföras på ett ändamålsenligt sätt är det inte heller rimligt att landets regioner har 21 olika vaccinationsplaner. Den logistiska utmaning som vi står inför måste hanteras enhetligt, på nationell nivå.

I nuläget inväntar regionerna fortsatt besked från regeringen för att kunna planera en vaccinering mot covid-19. Bland annat efterfrågas besked om prioriteringsordning för riskgrupper, då detta saknas i Folkhälsomyndighetens nationella plan för vaccination mot covid-19.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Anser ministern att det finns behov av ett tydligare nationellt samordnande ansvar för att hantera kommande massvaccinering mot covid-19?