Fråga 2020/21:843 Hemlösas situation under covid-19-pandemin

av Clara Aranda (SD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

På uppdrag av regeringen genomför Socialstyrelsen vart sjätte år en kartläggning som redogör för omfattningen av hemlösa i Sverige. Den senaste kartläggningen genomfördes år 2017 och visade att 33 250 människor är hemlösa. Kartläggningen omfattar personer som befinner sig i olika situationer av hemlöshet, alltså akut hemlöshet, personer som bor inom den sekundära bostadsmarknaden, personer som saknar boende efter institutionsvistelse och personer som har ett kortsiktigt boende hos anhöriga eller privatpersoner.

Landets över 30 000 hemlösa är särskilt utsatta under covid-19-pandemin. Många har nedsatt fysisk hälsa och kroniska sjukdomar som kan öka risken för att bli svårt sjuk i covid-19. Av uppenbara skäl kan hemlösa personer inte heller följa uppmaningar om god handhygien och hemisolering.

De verksamheter och organisationer som hjälper hemlösa har infört restriktioner med anledning av rådande pandemi. Hos ett flertal verksamheter sker exempelvis matutdelning utomhus. Missbruk kan många gånger vara en bakomliggande orsak till hemlöshet. Under pandemin får personer med missbruksproblematik i vissa fall inte komma in på beroendemottagningarna, utan måste stå i kö utanför mottagningen. På en del platser har beroendemottagningarna infört en maxgräns för det antal personer som får vistas i lokalerna, vilket i sin tur kan försvåra möjligheten till en fullständig beroendevård.

En stor del av civilsamhällets ideella organisationer och verksamheter är beroende av volontärer. Pandemin försvårar för äldre personer och personer som tillhör en riskgrupp att ägna sig åt volontärsarbete, vilket i sin tur kan ha betydande effekter för verksamheterna. En annan oroande faktor är givetvis årstiden; det blir allt kallare, och covid-19-pandemin försvårar hjälporganisationernas möjligheter att kunna erbjuda värme, vila och en måltid inomhus.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Avser regeringen att verka för att säkerställa att landets hemlösa får adekvat hjälp i sin utsatthet under rådande pandemi?