Fråga 2020/21:831 Barn som är långtidssjuka i covid-19

av Linda Lindberg (SD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Den senaste tiden har det rapporterats om allt fler barn som fått långtidssymtom till följd av insjuknande i covid-19. Svenska Covidföreningen har varit i kontakt med ett flertal familjer vars barn har drabbats. De beskriver liknande symtom som vuxna får, bland annat långvarig feber, yrsel, illamående, halsont, andfåddhet, hög puls, orkeslöshet och trötthetskänsla, utslag som kliar, koncentrationssvårigheter och smärta i hjärttrakten. De menar också att små ansträngningar ger bakslag som gör att de känner sig sämre.

Med anledning av skolplikten drabbas flera familjer av orosanmälan till socialtjänsten på grund av barnens höga frånvaro i skolan, vilket ytterligare stressar föräldrar i en redan svår situation.

Det är hög tid att sluta betrakta barn och ungdomar som en grupp som inte smittar eller smittas, något som varit regeringens mantra under hela 2020. Det visar sig nu även i skolor att barn smittas och smittar. Och nu har ju regeringen gått ut med att elever ska stanna hemma från skola då någon familjemedlem insjuknat i covid-19. Det är hög tid att barn och unga som drabbas av långtidscovid ska tas på större allvar och inte viftas bort med att barn inte smittar eller smittas.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Vad avser ministern att göra för att säkerställa att de familjer med barn där barn drabbats av långtidscovid får rätt stöd och hjälp i kontakten med både vården och skolan?