Fråga 2020/21:828 Skogsutredningen och Århuskonventionen

av Elin Segerlind (V)

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

Nyligen presenterades Skogsutredningens betänkande Stärkt äganderätt, flexibla skyddsformer och naturvård i skogen (SOU 2020:73). Vänsterpartiet anser att många av förslagen i utredningen är ett stort bakslag för naturvården och civilsamhället. Trots att bruket av våra skogar och bevarandet av levande skogar med fungerande ekosystem är en angelägenhet för alla människor föreslås nu att alltmer av skyddsarbetet ska ske på frivillig väg och att insyn och möjlighet till inflytande från allmänhet och myndigheter ska minska. Detta riskerar att ytterligare försvåra arbetet för att bromsa utarmningen av biologisk mångfald och att försvaga insyn och påverkan från civilsamhället. Bland förslagen finns att halvera handläggningstiden mellan anmälan och avverkning från sex till tre veckor. Frågan är hur väl detta samspelar med FN:s Århuskonvention som Sverige undertecknat. Konventionen knyter samman frågor om miljö och mänskliga rättigheter och ger människor rätt att få tillgång till miljöinformation, möjlighet att påverka miljöbeslut och rätt att överklaga miljöbeslut.

Att sänka handläggningstiden från sex till tre veckor kommer oundvikligen att försvåra för allmänheten att hinna ta del av information och hinna agera utifrån den. Därmed påverkas möjligheten att vara en del av beslutsprocessen, vilket är en central del av konventionen.

Frågan om huruvida avverkningar omfattas av konventionen är nu uppe för prövning på både nationell nivå och EU-nivå. Det finns också exempel där Århuskonventionen använts i samband med avverkningar. Bland annat vann Naturskyddsföreningen i domstol 2014 mot Skogsstyrelsen som sagt ja till avverkning av skogen i Änokdeltat.

Principen att civilsamhället ska kunna delta i beslut är grundläggande. Vänsterpartiet ser med oro på de försök som finns att luckra upp Århuskonventionen och därmed försvåra för människors deltagande så som nu föreslås i Skogsutredningens betänkande.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Jennie Nilsson:

 

Avser statsrådet att säkerställa att Sverige fortsätter att upprätthålla Årshuskonventionen och säkerställa civilsamhällets fortsatta möjligheter till deltagande även inom skogsbruket?