Fråga 2020/21:825 Småskaliga fiskare

av Betty Malmberg (M)

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

Småskaliga, lokala fiskare är hårt drabbade av byråkrati. Detta gäller till exempel fiskare som fiskar småskaligt med syfte att förse sin egna lokala näringsverksamhet, i form av förädling och/eller restaurang, med råvaror. För att göra detta måste de nämligen ha en yrkesfiskelicens som dessutom ska förnyas vartannat år. Det gäller även de som fiskar på enskilt vatten. Myndigheternas argument som fiskarna möter kan vara att de fiskar alltför småskaligt och att de inte bedriver fisket i form av näringsverksamhet. Detta trots att de alltså avsätter produkterna i sin andra näringsverksamhet. Dessutom har oftast lokala fiskekonsulenter vid länsstyrelsen gett klartecken till det småskaliga fisket. Det är något som Havs- och vattenmyndigheten bortser från.
Situationen ovan blir ett moment 22 som motverkar den viktiga och välbehövliga näring som bedrivs i skärgården och längs våra kuster.

Med hänvisning till ovanstående vill jag fråga statsrådet Jennie Nilsson:

 

Vilka åtgärder är statsrådet beredd att vidta för att underlätta för småskaliga fiskare att erhålla licens för sitt fiske?