Fråga 2020/21:823 Brottslig påverkan på kommunala tjänstemän

av Ellen Juntti (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Nyligen gjorde Ekot en undersökning gällande kommunala tjänstemän som utsatts för hot och påtryckningar. Undersökningen visade att tjänstemän i mer än 150 kommuner hade utsatts för hot det senaste året.

Många kommuner vittnar om att personal utsätts för påverkansförsök i sitt arbete. Det kan handla om socialsekreterare som ska ta svåra beslut, till exempel beslut om försörjningsstöd och vårdnadstvister. Många kommuner uppger i undersökningen att hot, trakasserier och påverkansförsök ökat de senaste fem åren.

Rättssäkerheten hotas om tjänstemännen är rädda för att ta svåra och impopulära beslut. Undersökningen visar att kommunanställda i flera kommuner inte vågat, eller velat, polisanmäla hot som de utsatts för.

”Jag vet var dina barn går i skolan” och liknande hot gör att tjänstemän är försiktiga med att förmedla negativa besked, enligt säkerhetschefen i Södertälje kommun. Eskilstuna kommun uppger i undersökningen att alla hot och trakasserier ska polisanmälas, men vi vet att personalen ute i verksamheterna inte gör det för att de inte törs. Detta är mycket allvarligt för hela samhället.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att säkerställa att dessa hot och påverkansförsök upphör?