Fråga 2020/21:821 Statliga investeringar i kinesiska bolag

av Pål Jonson (M)

till Statsrådet Per Bolund (MP)

 

SVT rapporterade nyligen om att tre statliga AP-fonder har stora aktieinnehav i kinesiska bolag. Sjunde AP-fonden äger aktier i bland annat det kinesiska telekombolaget ZTE. Det är ett bolag som Post- och telestyrelsen (PTS) av säkerhetsskäl har velat stänga ute från auktionen om vilka aktörer som ska få bygga nästa generations mobilnät, det så kallade 5G-nätet, i Sverige.

Vidare har AP-fonderna innehav i ett kinesiskt företag som tillverkar övervakningsutrustning. SVT skriver att AP-fonderna äger aktier till ett sammanlagt värde av 1 miljard kronor i bolag som beskrivs som kontroversiella.

Nyheten om AP-fondernas aktieinnehav sätter fingret på en viktig sak, nämligen att Sverige måste ha ett sammanhållet förhållningssätt gentemot länder som Kina, vilka kan vara problematiska ur säkerhetssynpunkt. I fallet med ZTE har statliga myndigheter och fonder uppenbarligen gjort olika bedömningar.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Per Bolund:

 

Hur ser statsrådet på AP-fondernas aktieinnehav i de kinesiska bolagen, och avser statsrådet att på något sätt agera i frågan?