Fråga 2020/21:819 Gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker

av Tobias Andersson (SD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Handeln med småskaligt producerade alkoholdrycker har ökat kraftigt i Sverige de senaste åren. Bland producenter finns ett ökat intresse att själva få sälja drycker direkt från tillverkningsplatsen, så kallad gårdsförsäljning. Samtidigt finns bland konsumenterna en önskan om att man efter att ha besökt mikrobryggeriet eller vingården också ska kunna köpa med sig något hem.

I april 2018 riktade riksdagen ett tillkännagivande till regeringen om att regeringen bör verka för att gårdsförsäljning tillåts i vissa fall. Den 12 november 2020 beslutade regeringen att ge en särskild utredare i uppdrag att utreda gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker. En förutsättning för uppdraget är att Systembolagets monopol säkras. Uppdraget bygger på januariavtalet och uppdraget ska redovisas senast den 7 december 2021.

Att utredningen nu kommit igång är glädjande. Gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker skulle kunna stärka näringslivet utanför storstäderna men även stimulera den av coronapandemin hårt ansträngda turismen, liksom förenkla för dryckesentusiaster. Detta utan att folkhälsan blir lidande.

Samtidigt kan man konstatera att frågan redan har utretts och att riksdagens tillkännagivande torde skynda på regeringen att de facto återkomma med ett konkret förslag i stället för att förhala det genom ytterligare en utredning.

Mot bakgrund av detta vill jag ställa följande fråga till socialminister Lena Hallengren:

 

Förutsatt att utredningen inte kan visa på en försämrad folkhälsa till följd av en gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker, samt att Systembolagets monopol i övrigt inte hotas, ställer sig då ministern och regeringen positiv till en legalisering av gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker i vissa fall?