Fråga 2020/21:818 Vaccinationsplanering

av Karin Rågsjö (V)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Pandemin har slagit hårt i Sverige. 6 798 personer har avlidit, och totalt har 3 302 personer fått intensivvård på grund av covid-19 sedan pandemin bröt ut till den 1 december i år. Hur många som fått svåra skador av covid-19 är svårt att utläsa, men ett ansenligt antal kommer att behöva rehabiliteringsinsatser. Personalen inom vård och omsorg har sedan i mars i år arbetat under omständigheter som har varit extrema. Arbetslösheten tilltar och det finns en stor risk för hög arbetslöshet de kommande åren. Dessutom kommer med all sannolikhet den psykiska ohälsan på grund av pandemin att tillta.

Med den bakgrunden är vaccinering mot covid-19 ”ljuset i tunneln” för många invånare och för oss som land. Det är nu ett antal vacciner på gång in i Sverige efter det att de har godkänts av Europeiska läkemedelsmyndigheten. Själva logistiken för hur vaccinet ska ut i regionerna och i vilken omfattning är ännu inte klart. Socialutskottet har ännu inte fått se en heltäckande nationell plan för vaccineringen.

21 regioner ska nu vaccinera sina invånare. Med anledning av hur testning och smittspårning har fungerat i regionerna, och med anledning av att vaccinationen av invånare mot det årliga influensavaccinet inte fungerat problemfritt i vissa regioner, finns en berättigad oro för hur vaccinationen mot covid-19 ska fungera.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Vilka åtgärder tänker ministern vidta för att regionerna ska kunna härbärgera det stora ansvaret för att vaccinera befolkningen mot covid-19?