Fråga 2020/21:817 Arbetsgivares ansvar för hemarbete under pandemin

av Ciczie Weidby (V)

till Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)

 

Vi befinner oss alltjämt i ett allvarligt läge med hög smittspridning i samhället. Arbetsplatsen är en av de platser där risken att smittas är som störst. Folkhälsomyndigheten rekommenderar därför de som kan att jobba hemifrån i syfte att minska smittspridningen.

Enligt flera fackliga organisationer nekas dock många anställda att jobba hemifrån, trots att de kan utföra arbetet i hemmet. Fackförbundet Vision har nyligen presenterat en rapport om medlemmarnas förutsättningar att jobba på distans under coronakrisen. Enligt rapporten nekas var åttonde anställd att jobba från hemmet, även om arbetsuppgifterna tillåter det.

Lärarförbundet vittnar om liknande problem. Enligt Lärarförbundets rapport om lärares arbetsvillkor under coronapandemin får endast tre av tio lärare arbeta på valfri plats när de utför arbetsuppgifter som inte kräver att de är på arbetsplatsen. Majoriteten av lärarna tvingas vara med på möten och hantera administrativt arbete i skolans lokaler – trots att dessa arbetsuppgifter skulle kunna utföras på distans i syfte att minska trängsel och smittspridning.

Frågan om arbetsgivares ansvar för hemarbete under coronapandemin har uppmärksammats av regeringen. I november hade arbetsmarknadsministern ett möte med arbetsmarknadens parter för att diskutera arbetsmiljö under coronapandemin. En av de frågor som diskuterades var arbetsgivarnas ansvar för att säkerställa att de som kan jobba hemifrån gör det. Under mötet lyfte arbetsmarknadens parter fram vilka åtgärder de ser behov av för att underlätta distansarbete.

Trots arbetsmarknadsministerns möte med arbetsmarknadens parter och Folkhälsomyndighetens tydliga rekommendationer om hemarbete fortsätter många arbetsgivare, såväl privata som offentliga, att neka sina anställda att arbeta hemifrån. Det är uppenbart att det krävs mer än möten, rekommendationer och riktlinjer för att förmå arbetsgivarna att ta sitt ansvar och säkerställa att de som kan jobba hemifrån de facto ges möjlighet att göra det.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga arbetsmarknadsminister Eva Nordmark:

 

Vilka åtgärder, utöver de redan vidtagna, avser ministern att vidta för att förmå arbetsgivare att ta sitt ansvar och säkerställa att de arbetstagare som kan arbeta hemifrån ges möjlighet att göra det?