Fråga 2020/21:814 Taxonomi och energi

av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Det är med stort allvar i orden och varning för konsekvenserna som skribenterna Per Langer som är vd på Fortum Sverige, Torbjörn Wahlborg som är chef för elproduktion på Vattenfall och Johan Svenningsson som är vd för Uniper Sverige beskriver EU:s nya taxonomiförordning på SvD Debatt under rubriken ”Nya EU-regler hot mot vår energiförsörjning”.

De tar upp att det i EU-kommissionens nyligen presenterade förslag framkommer att svensk vattenkraft inte ska klassas som hållbart om man inte genomför miljöanpassningar som ska vara betydligt mer långtgående än vad som krävs enligt det redan befintliga EU-regelverket.

I artikeln ges exempel på krav för fiskvägar och särskilda turbiner som beskrivs som långt ifrån alltid verkningsfulla eller ens önskvärda med hänsyn till de lokala biologiska förutsättningarna.

Kraven beskrivs vara olyckliga för vattenreglering som i ett genomförande skulle innebära att vattenkraftens förmåga att balansera kraftsystem skulle minska. Det i sin tur skulle minska mängden vind- och solkraft som kan integreras i kraftsystemet.

Kärnkraften, som är fossilfri och hållbar i omhändertagande av sitt eget avfall, ska med taxonomiförordningen klassas som ohållbar. Dessutom ska den behandlas separat i egen lagstiftning.  Det skrivs om påtryckningar och att det innebär att det inte blir en objektiv och teknikneutral bedömning.

För 2019 redovisas i artikeln att vatten- och kärnkraft stod för 78 procent av svensk elproduktion.

I artikeln beskrivs att det fortsatt är oklart vad som ska hända med bioenergin, men att den i delar säkert inte kommer anses vara hållbar.

Det är en förödande läsning om vad som är på väg att ske för Sverige som land. Lagstiftningen om taxonomin är inne i ett slutskede för beslut, men det ligger fortfarande avgörande detaljer på bordet.

Det är också allvarligt när energi- och industriföreträdare säger sig stå väldigt ensamma när de står upp för svenska samhällskritiska intressen i Bryssel.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Vad avser statsrådet att vidta för åtgärder med anledning av det allvarliga läget för svenskt vidkommande med anledning av lagstiftning om taxonomi?