Fråga 2020/21:812 Hemleverans av mat och vin från restauranger

av Niels Paarup-Petersen (C)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Som ett led i att hjälpa Malmös restaurangnäring under coronapandemin har Centerpartiet och Moderaterna i Malmö lagt fram ett gemensamt initiativ i arbetsmarknads- och socialnämnden. I initiativet föreslogs att det skulle tillåtas för restauranger att leverera exempelvis vin i samband med hemleverans av mat. Initiativet fick nämndens stöd och ska vinna laga kraft om cirka två veckor. Ett liknande initiativ har genomförts i Växjö med resultatet att Växjöborna redan i dag kan beställa hem både mat och vin från favoritkrogen. Detta är enligt kommunjurister i överensstämmelse med gällande lagstiftning, förutsatt att personal är närvarande vid öppningen av den levererade alkoholen. 

För en pressad näring är möjligheten till hemleverans en liten men välkommen möjlighet att skapa nya kundrelationer och säkra lite intäkter när kunderna stannar hemma. 

Nu vill dock Länsstyrelsen i Kronobergs län att regeringen ska stoppa denna verksamhet, trots att inga problem har noterats. Länsstyrelsen tolkar lagen annorlunda än kommunerna och kräver att personal ska vara närvarande under hela intagandet av drycken. En sådan lösning skulle i praktiken göra det omöjligt för restauranger att erbjuda hemleverans. Och hantering av verksamhet inom alkohollagen är ett kommunalt ansvarsområde. 

Statssekreterare Tobias Lundin på Socialdepartementet har offentligt kommenterat att regeringen är öppen för att skärpa lagstiftningen för att stoppa möjligheten till hemleverans av öl och vin genom att ge länsstyrelserna makt över kommunernas tolkning av alkohollagen. 

Regeringen vill alltså ta bort makt från kommunerna för att kommunerna inte gör som regeringen tycker att de bör göra. Inte för att besluten om hemleverans av till exempel vin har lett till några negativa händelser eller för att kommunernas beslut på andra sätt har skapat problem. Kommunernas lagstadgade självbestämmande förefaller inte ha ett värde i regeringens mål att stoppa initiativet. 

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Kommer ministern, trots det anförda, att vidta åtgärder i syfte att hindra restaurangernas möjlighet till hemleverans av öl och vin?