Fråga 2020/21:811 Nationell plan för storskalig vaccinering

av Clara Aranda (SD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Ett flertal vaccintillverkare har under de senaste veckorna rapporterat om framgångsrika resultat, och flera covid-19-vaccin är nu på väg att godkännas. Av den anledningen förbereder sig länder i vår omvärld sig nu, i snabb takt, för att möjliggöra storskalig vaccinering av befolkningen.

I Tyskland bygger man om idrottsanläggningar till vaccinationsstationer som ska klara av att vaccinera omkring 20 000 människor per dag. I Storbritannien har sjukhus fått ställa in sig på att påbörja vaccinationerna redan den 7 december.

Enligt besked från Folkhälsomyndighetens företrädare kommer inte vaccinering i Sverige att kunna genomföras före årsskiftet, och vaccinering av en mer storskalig karaktär kan komma att bli aktuell först efter sommaren.

Den omfattande vaccinering som Sverige står inför kräver en konkret och heltäckande plan, vilket regeringen ännu inte har presenterat. Det statliga ansvaret måste likaså tydliggöras avseende såväl finansiering som samordning. Det är avgörande faktorer för en säker och effektiv distribution av vaccinet. 

Av den anledningen vill jag ställa följande fråga till socialminister Lena Hallengren:

 

Avser ministern och regeringen att presentera en seriös nationell vaccinationsplan och därmed också tydligt redogöra för ansvarsfördelning och kostnadsansvar inför den storskaliga vaccinering som väntar?