Fråga 2020/21:806 Långtidssjuka i covid-19

av Mats Sander (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Personer som under våren 2020 testade positivt för covid-19 och som därefter drabbats av långtidscovid ropar efter hjälp. Det är personer som blivit patienter med symptom som hjärntrötthet, andnöd, fatigue, hjärtklappning, ledvärk, irriterade ögon, huvudvärk och sviktande smak- och luktsinne. Patienter som av primärvården skickats på 24-timmars-EKG, lungröntgen, sömnregistrering och spirometri och som nu inte vet vad de ska göra mer. Primärvården saknar helt enkelt direktiv. 

I Svenska Covidföreningens rapport Långtidssjuka i covid-19 – Den uteblivna hanteringen av pandemins största patientgrupp framgår situationen för långtidssjuka i covid-19. Här finns rapporter om brister i vård, regelverk och forskning.

Samtidigt som väntan på adekvat vård utgör en stor oro för den personliga hälsan drabbas de flesta långtidssjuka av sjukförsäkringens regelverk, med risk för utförsäkring och ekonomisk katastrof som följd. Regelverket är helt enkelt inte avpassat för långtidssjuka i covid-19.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta med anledning av innehållet i rapporten om brister kopplade till ministerns ansvarsområde?