Fråga 2020/21:804 Åtgärder för att förbättra kvinnors arbetsmiljö

av Malin Danielsson (L)

till Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)

 

Den 25 oktober kom Arbetsmiljöverkets senaste rapport, Arbetsmiljö 2019. Trots att frågan om sexuella trakasserier fått stå i rampljuset de senaste åren ser vi inte någon positiv trend på Sveriges arbetsplatser. Snarare precis tvärtom.

I rapporten framgår det att drygt en av tio kvinnor utsatts för sexuella trakasserier på jobbet någon under de senaste tolv månaderna. Det kunde vara från chefer och arbetskamrater och/eller från andra personer som till exempel patienter och kunder. Bland yngre kvinnor ökar andelen till en av fyra. Den situationen är ohållbar och oacceptabel.

I Riksrevisionens granskning 2016:23 En god arbetsmiljö för alla framkommer att tips och anmälningar skulle kunna användas i högre grad för att upptäcka arbetsplatser med bristfällig arbetsmiljö. Jämfört med exempelvis Norges motsvarande myndighet fick Arbetsmiljöverket 2016 in betydligt färre tips – 1 600, jämfört med 7 000 i Norge. I dag saknas dock en strategi för att motta och uppmuntra till tips så att fler arbetsplatser med bristande arbetsmiljö kan upptäckas och inspekteras.

Jag vill med anledning av ovanstående fråga arbetsmarknadsminister Eva Nordmark:

 

Vilka konkreta åtgärder avser ministern att vidta för att förbättra arbetsmiljön för de kvinnor som utsätts för sexuella trakasserier på sin arbetsplats?