Fråga 2020/21:799 Reglerna om expropriation

av Mats Nordberg (SD)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Svenska markägares rättigheter till egen mark ska vara starka. Det finns flera aspekter kring äganderätten, varav en rör frågan om påtvingad försäljning.

Det förekommer fall där markägare tvingas sälja mark till staten till underpris, sett till de bud som markägare erhållit från andra potentiella köpare. Ett exempel är ett fall där en markägare tvingades sälja mark till Trafikverket för ett pris som låg flera 100 procent under det pris markägaren erbjudits av annan köpare. Det lägre priset motiverades med att marken var flaggad som riksintresse.

Trafikverket exproprierar mark där ersättningen baseras på det användningsområde som råder. I aktuellt fall var det fråga om jordbruksmark. Enligt rapporteringen gäller även att markägaren skrivit på kontraktet frivilligt då denne inte ansåg sig ha någon chans att som enskild person vinna en rättslig tvist mot en statlig myndighet och riskera en betydande rättegångskostnad efter en förväntad rättslig förlust.

I vilken utsträckning är det rimligt att staten avtvingar invånare deras mark utan en skälig marknadsmässig kompensation?

Det är positivt att en utredning pågår och angeläget att frågan hanteras skyndsamt. Centralt är att äganderätten måste stärkas.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Avser regeringen att se över reglerna om expropriation i syfte att förbättra markägares rättigheter?