Fråga 2020/21:788 Åtgärder för personer som varit sjuka i covid-19 och passerat dag 180

av Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Förra veckan presenterade den rödgröna regeringen och dess samarbetspartier ett nytt förslag till regeländring gällande personer som varit sjuka i covid-19 och varit sjukskrivna i 180 dagar. Enligt gällande regelverk ska deras arbetsförmåga prövas mot hela arbetsmarknaden. Det nya förslaget från regeringen innebär att de inte ska prövas på dag 180 utan först på dag 366, då vi i nuläget har liten kunskap om hur efterförloppet ser ut för en person som varit sjuk i covid-19. Förslaget till regeländring är gott nog men föreslås träda i kraft först den 1 mars 2021.

På en fråga vad som kommer att gälla för de covid-19-sjuka som redan i dag passerat dag 180 svarar företrädare för samarbetspartierna svävande att det är oklart men att man hoppas att Försäkringskassan kan trycka ”hold” på dessa sjukskrivningar i väntan på den nya regeländringen. 

Med anledning av detta önskar jag fråga statsrådet Ardalan Shekarabi:

 

Vad avser statsrådet att vidta för åtgärder för de personer som varit sjuka i covid-19 som redan i dag passerat dag 180 eller inom kort kommer att passera dag 180?