Fråga 2020/21:787 Frivilligt lämnande

av Katarina Brännström (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

I gymnasielagen särbehandlas en specifik grupp av människor som skulle ha utvisats från Sverige. I remissvaren till lagen förespåddes problem och det fanns många invändningar, men regeringen införde lagen ändå. Nu konstateras att många delar av samhället är osäkra på vad som gäller; det gäller exempelvis synen på och rättstillämpningen av asylrätten, utbildning, yrkesval och ansvaret för boendet för dessa personer. Nu föreslår regeringen snabba förändringar i lagen som ytterligare gynnar denna grupp.

Andra som inte omfattas av gymnasielagen får inte denna särbehandling, och om de inte befinns ha asylskäl måste de, helst frivilligt, lämna landet oavsett övriga skäl och tid i Sverige. Det kan till exempel vara de som kom före eller efter de datum som gäller i gymnasielagen men där villkoren i övrigt är liknande för dem som omfattas av gymnasielagen. Detta uppfattas som rättsosäkert och orättvist. Troligtvis påverkar också gymnasielagens tillkomst och villkor andra personers vilja till frivilligt lämnade, enligt Migrationsverket.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att motverka de negativa effekter i fråga om frivilligt lämnande som Migrationsverket pekar på?