Fråga 2020/21:786 Stöd till ambulansflygtransporter

av David Josefsson (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Ambulansflyget har – med tanke på landets stora avstånd och många glesbygdsområden – en livsavgörande betydelse i svensk sjukvård. I dag flygs knappt 5 000 patienter årligen. Även om regionerna planerar att framöver driva flyget i egen regi utförs uppdragen i dag av privata aktörer.

En av punkterna i januariavtalet är att ambulansvården ska prioriteras. Sedan dess har covid-19 gjort denna fråga än mer angelägen.

När covid-19 bröt ut drabbades utförarna av flygambulanstransporter av 60–75 procents bortfall eftersom ordinarie sjukvårdstransporter uteblev. De absolut svåraste månaderna var april, maj och juni med ett totalt stopp, förutom för de 25 procent direkt livshotande uppdrag som utgör de akuta transporterna.

Regeringen lade i juni fram förordningen (2020:580) om statsbidrag för att säkerställa tillgång till ambulansflygtransporter under utbrottet av sjukdomen covid-19. Stödet budgeterades till 75 miljoner kronor.

Problemet är att bidrag bara fick lämnas för perioden från den 1 juni till den 15 september. Den absolut svåraste perioden omfattas alltså inte. Inte heller tiden efter sommaren, som uppvisar en fortsatt svår situation.

Berörda aktörer har väckt frågan hos Socialdepartementet, som hänvisar till regionerna. Aktörerna är alltså fångade i ett moment 22. Risken är stor att de inte kan fortsätta att tillhandahålla sin tjänst om inte ett liknande stöd som det genom ovan nämnda förordning blir möjligt för den retroaktiva perioden april–maj, samt perioden efter den 15 september. Enligt uppgift från aktörerna skulle en nedläggning kunna bli nödvändig redan i samband med årsskiftet.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att säkerställa stöd till ambulansflygtransporter för perioden april–maj samt från den 15 september fram till årsskiftet för att på det sättet även fortsatt upprätthålla en högkvalitativ tillgänglighet av ambulanssjukvård med ambulansflygplan i hela Sverige?