Fråga 2020/21:785 Ett Sverige i framkant

av Margareta Cederfelt (M)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Utvecklingen i Sverige går åt fel håll vad gäller företagens FoU-investeringar. Minskade FoU-investeringar leder ofrånkomligen till urholkad forskningskvalitet.

För att företag ska välja att investera i forskning krävs långsiktiga reformer för ett gynnsamt forsknings- och näringsklimat. Det går inte att leva på gamla meriter.

Vad kan Sverige och den svenska politiken lära? Det viktigaste är förståelsen för vad som bygger vårt välstånd. Det är inte en naturlag att företagen ska investera i FoU i Sverige. För att klara detta krävs långsiktiga reformer för ett gynnsamt forsknings- och näringsklimat. Vi måste vara på tårna. Det går inte att leva på gamla meriter.

Under de senaste 20 åren har företagens FoU-investeringar, mätt som andel av bnp, sjunkit med en tredjedel. Det motsvarar 30 miljarder i förlorade investeringar om året. Forskningskvaliteten på universitet har också hamnat på efterkälken. Sverige tillhör inte längre tätgruppen av länder som USA, Danmark och Singapore. Forskningspolitiken har länge premierat kvantitet framför kvalitet.

Erfarenheter från länder där näringslivets FoU-investeringar ökar visar att investeringar i utbildning och forskning spelar roll för landets välståndsutveckling. Det avgör tveklöst ett lands välståndsutveckling. Sverige är inte immunt mot de långsiktiga konsekvenserna av minskade investeringar i forskning och utveckling. För detta är regeringens inställning och initiativ av avgörande betydelse.

Med anledning av detta vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Vilka åtgärder anser ministern är viktiga för regeringen att vidta för att vända den nedåtgående spiralen avseende FoU-investeringar i syfte att Sverige åter ska bli ledande inom forskning och utveckling?