Fråga 2020/21:781 Föreningar och stiftelser som används för olaglig verksamhet

av Mikael Eskilandersson (SD)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Det förekommer tyvärr att föreningar och stiftelser har utnyttjats för kriminella ändamål. Det kan handla om att tvätta pengar, bekosta terrorhandlingar eller att tillskansa sig offentliga medel på felaktiga grunder. Det finns exempel på hur föreningar med en högst tveksam agenda har fått stöd av våra offentliga medel från både kommuner och staten.

Personerna bakom föreningar eller stiftelser, som använder dessa för olaglig verksamhet, ska ställas till svars och dömas för sina brott. Så sker dock sällan eftersom ansvarsläget för de olagliga handlingarna ofta är svårt att utreda och bevisa.

En utredning skulle behövas av hur lagstiftningen kan förstärkas så att föreningar och stiftelser inte ska kunna användas för olaglig verksamhet. Utbetalningar av stöd till föreningar som staten eller det offentliga gör skulle också behöva redovisas på ett överskådligt och lättillgängligt sätt.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Avser regeringen att utreda hur lagstiftningen kan förstärkas så att föreningar och stiftelser inte ska kunna användas för olaglig verksamhet?