Fråga 2020/21:779 Individuellt brandskydd för extra utsatta människor

av Marléne Lund Kopparklint (M)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

När det kommer till de mest sjuka och äldre gällande bostadsbränder är det extra viktigt att se över brandskyddet eftersom de är en mer utsatt grupp. I synnerhet som många av dem har begränsad rörlighet. Det brinner inte oftare hos äldre, men däremot drabbas de hårdast. Många klarar inte av att släcka eller utrymma på egen hand på grund av fysisk eller psykisk funktionsnedsättning. Att installera släckningssystem på äldreboenden är obligatoriskt i våra nordiska grannländer Norge och Finland, och även i länder som Irland och Skottland. Den 1 januari 2012 trädde Boverkets ändrade byggregler i kraft. Där ingår krav på sprinkler på sjukhus och i särskilda boenden. Reglerna gäller dock endast vid nybyggnad och vid ändring eller ombyggnad – det finns inga krav på att installera sprinkler i redan befint­liga boenden. Individanpassat brandskydd och automatiska släckanläggningar på behovsprövade boenden räddar inte bara liv och förebygger olyckor, som är det absolut viktigaste, utan det är också samhällsekonomiskt viktigt. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) konstaterar i Kostnadsnyttoanalyser – Sprinkler i särskilda boenden för äldre: "Sverige ska vara ett land där alla som har ett behov av ett särskilt boende eller särskilt stöd i sitt hem har rätt till ett likvärdigt, effektivt och gott brandskydd."

Därför borde regeringen vidta åtgärder som ger MSB bemyndigande att meddela föreskrifter om brandskydd i behovsprövade vård- och omsorgsboenden. Detta bemyndigande är avsett att omfatta boende i byggnader som används för verksamhet enligt hälso- och sjukvårdslagen (1982:763), socialtjänstlagen (2001:453) och lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Hur ämnar statsrådet verka så att en säker och likvärdig lägstanivå uppnås i alla behovsprövade särskilda boenden, nya som gamla?