Fråga 2020/21:778 Statens ansvar för kompetensutveckling under pandemin

av Lotta Olsson (M)

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

Under pandemin har staten gett stöd till företag för att förhindra konkurser i företag som skulle vara livskraftiga om inte restriktionerna funnits.

Restaurangbranschen är en bransch som både varit hårt drabbad och samtidigt fått stora stöd. Man har tvingats säga upp sina tillfälligt anställda för att vara berättigade till stöd. Företagen har ägnat större delen av sin kraft under pandemin åt direkt krishantering.

Många arbetslösa i branschen har inte heller haft möjlighet att under sin permittering från jobbet gå en utbildning eller kompetensutveckla sig.

Detta är ett enormt slöseri med humankapital. I stället skulle detta vara ett bra tillfälle att på samma sätt som under tidigare kriser i andra branscher ge möjlighet till kompetensutveckling. Näringen är en viktig del av den svenska ekonomin, med både svenska och före pandemin många utländska gäster.

Branschen kommer att vara starkare och mer stabil och kunna starta om igen efter pandemin om man passat på att ge sina medarbetare nya kompetenser.

Hotell- och restaurangbranschen är en bransch med relativt låg utbildningsnivå, och det finns stort behov av kompetensutveckling. Denna typ av utbildning är dock svår för branschen att erbjuda själv.

Med anledning av detta vill jag fråga utbildningsminister Anna Ekström:

 

Avser ministern att ge statliga direktiv och resurser till utbildningsinsatser under pandemin för hotell- och restaurangbranschen?