Fråga 2020/21:774 Den personliga integriteten för personer med funktionsvariation

av Marléne Lund Kopparklint (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

I dag krävs det särskilda skäl för att få ha assistans i skola och daglig verksamhet. Om kravet på ”särskilda skäl”, som väldigt få anses ha, tas bort skulle det innebära en helt annan möjlighet att ta till sig kunskaperna i skolan samt skapa arbetsmöjligheter efter skolan. Samt kanske det viktigaste: bevara den personliga integriteten.

Inom daglig verksamhet krävs det särskilda skäl för att man ska få behålla sin assistans på arbete eller daglig verksamhet. Om du i dag ansöker om insatsen ”daglig verksamhet” blir du ofta nekad din statliga assistans med argumentet att kommunens personal räcker till. Att ha behov av en assistent men mellan cirka 9 och 15 behöva klara sig utan eller få dela en kommunanställd med tre till fem andra är dock frustrerande. Man har rätt till en meningsfull sysselsättning, men utan sin assistans är det svårt att få till just det. Många blir ”fast” i lokalen, och dagen går åt till att få hjälp med de fysiska behov man har, som mat, toalettbesök med mera.

Personer som inte har behov av assistans har en helt annan form av daglig verksamhet eftersom det finns många externa verksamheter för dessa personer. Trots att det är samma LSS-insats ser den därmed helt olika ut beroende på om man har behov av assistans eller inte.

Rätten till daglig verksamhet ska vara lika för alla. Man ska inte behöva tacka nej till daglig verksamhet på grund av en känsla av otrygghet när man inte får ta med sig sin personliga assistent. Det finns goda exempel på hur man inom den privata sektorn och vissa kommuner kan bli inkluderad i samhället tillsammans med sina assistenter på riktiga arbetsplatser.

I dag krävs det särskilda skäl för att få ha assistans i skola och daglig verksamhet. Definitionen av ”särskilda skäl”, som väldigt få anses ha, behöver utvidgas så att den kan omfatta fler personer med funktionsvariation, i syfte att:

  1. Skapa större möjlighet att ta till sig kunskaperna i skolan.
  2. Skapa arbetsmöjligheter efter skolan.
  3. Bevara den personliga integriteten. 

Med hänvisning till ovanstående vill jag ställa följande fråga till socialminister Lena Hallengren:

 

Hur ämnar ministern verka för att den personliga integriteten för alla personer med funktionsvariation ska bevaras i större utsträckning?