Fråga 2020/21:768 Tillgången på munskydd vid eventuellt ändrade restriktioner

av Marléne Lund Kopparklint (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Både Moderaterna och Kristdemokraterna har senaste veckan krävt att statsminister Stefan Löfven ska redogöra för varför Sverige inte rekommenderar sina medborgare att bära munskydd för att minska spridningen av covid-19. WHO är helt entydig i sin rekommendation, och de flesta länder använder rekommendationen.

Regeringen måste kunna samla ihop alla de olika kunskaper som nu finns och vara tydlig, i synnerhet på platser där det finns risk för trängsel, exempelvis kollektivtrafiken.

Under covid-19-krisen har kommuners kapacitet gällande skyddsutrustning ställts på sin spets. Skillnaden mellan kommunernas beredskapslager av skyddsutrustning varierar stort. Kommunernas lagerhållning av skyddsutrustning som ska användas till bland annat vård- och omsorgspersonal skiljer sig också tidsmässigt åt, från beredskap på några veckor till några månader.

I dag finns inga nationella riktlinjer för hur stora kommunernas lager av skyddsutrustning bör vara utifrån olika krisscenarier, ej heller vilket slags utrustning som ska finnas eller hur länge den ska räcka.

Var man än bor i Sverige ska man som kommuninvånare och sjukvårds- och omsorgspersonal kunna känna sig trygg med att ens kommun har goda förutsättningar att klara av en krissituation. Som kommunledning ska man känna sig trygg med att det finns tydliga nationella riktlinjer att följa vid olika krisscenarier.

Den svenska strategin sticker ut, och en stor fråga är hur rekommendationen kring munskydd kommer att utvecklas under pandemin. 

Med hänvisning till ovanstående vill jag ställa följande fråga till socialminister Lena Hallengren:

 

Hur ämnar ministern verka för att säkerställa tillgången på munskydd för alla medborgare om restriktionerna skulle ändras och Sverige går på samma linje som WHO rekommenderar?