Fråga 2020/21:757 Barns tillgång till stöd och hjälp via socialtjänsten

av Marléne Lund Kopparklint (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Vi får aldrig sluta sträva efter att täta skyddsnäten runt våra barn och unga. Vi måste ha en gemensam nollvision mot att barn faller mellan stolarna, glöms bort och göms.

Tyvärr är dagens socialtjänsts tillgänglighet inte alls anpassad efter behoven. Vi måste säkerställa en tillgänglighet alla dagar i veckan, alla tider på dygnet i alla delar av landet. Som det ser ut i dag håller man oftast bara öppet klockan 8–16 på vardagar medan den ordinarie verksamheten är stängd under kvällar och helger samt med minskning av personal under semestertider (utom socialjouren, som har begränsade resurser). Vid dessa tider sker det mesta eländet och behovet av stöd och insatser ökar. Det råder också oacceptabla skillnader mellan kommunerna i Sverige. Socialtjänstlagen är inte lika för alla. Det duger inte.

Alla vuxna som möter barn och unga i utsatta situationer måste ha förmåga att fullt ut förstå att barn som växer upp med bristande föräldraskap inte alltid vill, vågar eller klarar av att uttrycka sitt behov av hjälp.

Ett exempel på en period då socialtjänsten håller stängt är julen. Detta är en högtid när de flesta barn ser fram emot julefrid med gran, julklappar och mys med familjen. Samtidigt vet vi att detta är en tid då många barn far illa och i stället för glädje och förväntningar har en klump i magen av oro och rädsla.

I dag finns möjlighet att via 114 14 komma i kontakt med socialjour, men enligt SOS Alarm fungerar inte detta överallt runt om i landet eftersom alla kommuner inte alltid har tillgängliga resurser. Det är dessutom svårt för ett barn att genom polisens telefonnummer traggla sig genom olika tonval för att komma fram till socialtjänsten. Det är heller inte optimalt eftersom socialjouren är till för de mest akuta ärendena och kanske inte rådgivning eller stödinriktade insatser. Bris, Barnens rätt i samhället, som är en av Sveriges ledande barnrättsorganisationer, har jourtelefon för barn men inte dygnet runt alla dagar i veckan. Bris har heller inte de befogenheter eller tillgång till resurser som socialtjänsten har. Därför uppfyller de inte de behov som kan komma att uppstå vid kontakt med utsatta barn.

Med hänvisning till ovan vill jag ställa följande fråga till socialminister Lena Hallengren:

 

Hur ämnar ministern verka så att barn och unga får tillgång till stöd och rådgivning via socialtjänsten dygnet runt på ett enkelt sätt, oavsett vilken kommun man än bor i?