Fråga 2020/21:756 Långtidssjuka i covid-19

av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

I en fråga till statsrådet Ardalan Shekarabi i oktober nu 2020 lyfte jag frågan om risken för personer som drabbats av covid-19 att bli utförsäkrade efter 180 dagar.

Jag lyfte innebörden att en pandemi är allt annat än ett normalt tillstånd och att läkarna fortsatt är lärande kring viruset och med att förstå vad som sker i en covidsjuk persons kropp. Det blir ett problem när det inte finns ett direktiv anpassat efter covid-19 på plats hos myndigheten för att lösa situationen för dessa individer.

Min fråga till statsrådet var om statsrådet kommer att ge Försäkringskassan ett direktiv anpassat efter covid-19 för att klara ut nuvarande situation. Svaret innehöll förklaringar så som att rätten till sjukpenning inte i sig avgörs av vilken diagnos man har. Och att bakgrunden är att en viss sjukdom kan påverka människor på olika sätt.

De som insjuknat och drabbats av långtidscovid närmar sig utförsäkring. Beskrivning av sjukvårdsläget kan te sig enligt följande: Vården skickar patienten på 24 timmars EKG, lungröntgen, sömnregistrering och spirometri, och därefter vet de inte vad mer de ska göra. Karolinskas multiteam utreder även hjärnan men det kan inte alla läkare göra.

Det saknas direktiv för sådana som mig säger en långtidscovid. Kan inte ta antiinflammatoriskt mot ledvärk, (som är ett av symtomen) eftersom det påverkar levern. Läkare rekommenderar att äta bra mat, göra de små övningar som går att klara av från sjukgymnasten, köpa Alvedon om man får för ont och så vidare. De insjuknade har hjärntrötthet, andnöd, fatigue, hjärtklappning, ledvärk, spökande smak- och luktsinne.

I Sverige finns ett fåtal multiteam för att klara alla med långtidscovid. Fler kvinnor än män konstateras få den här formen av covid-19.

TV4 har uppmärksammat 180-dagarsgränsen och de långtidssjuka, och statsministern har fått svara på frågan utifrån att reglerna i sjukförsäkringen gör att människor blir utförsäkrade efter 180 dagar.

Som exempel nämns en sjuksköterska som gått in som frivillig för att hjälpa och som insjuknat och då står inför utförsäkring.

Nu har statsministern svarat att det inte är rätt att de utförsäkras och att regeringen ska lösa situationen med coronasjuka. Svaret från statsministern är att vägen framåt är att lösa situationen så snabbt som möjligt och med den snabbaste lösningen som ger det bästa resultatet.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Ardalan Shekarabi:

 

När avser ministern och regeringen att ha en lösning på plats för dem som drabbats av långvariga biverkningar av covid-19?